17апр., 23 17/04/2023

Електрическите автомобили набират популярност

Електрическите превозни средства (ЕПС) стават все по-популярни, тъй като светът се движи към по-устойчиво бъдеще. 

Въпреки това все още има много погрешни схващания за електрическите превозни средства, едно от които е митът, че електрическите превозни средства не трябва да се зареждат над 80 %. 

Това може да е вярно когато зареждаме на бърза зарядна станция с постоянен ток (DC) или ако батерията ще стои заредена няколко седмици или повече, но не и за зарядните устройства за променлив ток.

В тази статия ще разгледаме защо този мит е погрешен и защо AC зарядните устройства с променлив ток могат безопасно да зареждат електромобили до 100%.

Митът, че електрическите превозни средства не могат да се зареждат на повече от 80 %

Митът, че електрическите превозни средства не трябва да се зареждат над 80 %, се разпространява от известно време.

Този мит се обосновава с това, че зареждането на електромобила до 100% може да навреди на батерията и да намали нейния живот.

Това може да е вярно за бързото зареждане с постоянен ток на бързи зарядни станции (DC), но не и за зареждането с променлив ток.

Също така е важно да отбележим, че всеки производител е ограничил използването на капацитета на батерията – както при пълен заряд от 100% и при 0%. Като обикновени потребители имаме интервал под формата на резерв и в двете крайни точки на заряд.

Какви са разликите между зарядните устройства за постоянен и променлив ток

Зарядните устройства за постоянен ток, известни също като бързи зарядни устройства (DC), са предназначени за бързо зареждане на електромобила.

Тези зарядни устройства могат да заредят електромобила от 0% до 80% само за 30 минути, а в много случаи и по-кратко. Бързото зареждане обаче генерира много топлина, която може да повреди батерията и да намали нейния живот – важно е да отблежим, че това може да се случи ако в продължение на години се използва само бързо зареждане.

Ето защо се препоръчва да ограничите бързото зареждане и да го използвате само при необходимост.

Зарядните станции с променлив ток (AC), от друга страна, са предназначени за бавно зареждане на електромобила за по-дълъг период от време. 

Тези зарядни устройства не генерират толкова много топлина, колкото бързите зарядни устройства, което означава, че не увреждат батерията.

Ето защо зарядните устройства за променлив ток могат безопасно да заредят електромобила до 100 %.

Безопасно ли е да зареждаме до 100% с GigaCharger?

Кратко и изчерпателно – да. GigaCharger зарядните станции за електрически автомобили използват променлив ток (AC).

Както споменахме по-нагоре в статията – той е наистина безопасен за батерията на електромобила, като я предпазва от висока температура.

зарядни станции

В плановете за абонамент с GigaCharger може да научите повече за това как да заявите инсталация пред блока, в двора, в гаража или където е удобно за Вас.

Влияние на зареждането върху здравето на батерията

Зареждането на електромобила оказва влияние върху състоянието на батерията, но то не е толкова значително, колкото много хора смятат.

Здравината на батерията се влияе основно от начина на зареждане и разреждане, както и от температурата, на която е изложена.

С течение на времето батерията губи своята ефективност, но това е бавен процес, който отнема години – в много чести случаи – повече от 15.

Ролята на системите за управление на батериите

За да се гарантира дълготрайността на батерията, електромобилите са оборудвани с усъвършенствани системи за управление на батерията (BMS). 

Тези системи следят температурата, състоянието на заряда и други фактори, за да гарантират, че батерията се зарежда и разрежда по начин, който максимално удължава нейния живот. 

BMS също така ограничава скоростта на зареждане и разреждане, за да предотврати повреда на батерията.

Заключение

В заключение, митът, че електромобилите не трябва да се зареждат на повече от 80 %, е погрешен, когато става въпрос за зареждане с променлив ток (AC). 

Зарядните устройства с променлив ток не генерират толкова много топлина, колкото бързите зарядни устройства (DC), което означава, че те могат безопасно да зареждат електромобила до 100%. 

Зареждането на електромобил оказва влияние върху състоянието на батерията, но това е бавен процес, който отнема няколко години.

За да се гарантира дълготрайността на батерията, електромобилите са оборудвани с усъвършенствани системи за управление на батерията, които наблюдават и регулират процеса на зареждане и разреждане.