08ян., 24 08/01/2024

Колко CO2 наистина могат да спестят електрическите автомобили в сравнение с дизеловите и бензиновите автомобили?

 

Взехме предвид всички възможни критерии като количеството CO2, отделено при производството на електричество или изгарянето на гориво, както и въглеродното въздействие от извличането на ресурси за батерии или от изграждането на електроцентрала.

Откриваме, че електрическите автомобили отделят средно над  3 пъти по-малко CO2 отколкото еквивалентните бензинови автомобили.

По-добри ли са електрическите автомобили? Колко въглероден диоксид спестявате, карайки електрическа кола?

 

Вярно е, че има много фактори, които нарушават качеството на околната среда, но един от основните замърсители на планетата са превозните средства, отделящи големи количества въглероден диоксид.

Все повече правителства се насочват към вземането на мерки срещу глобалното затопляне. Експерти от цял свят призовават за по-скорошното справяне с проблема и до намаляване на отделянето на CO2 в атмосферата.

Направихме кратка сметка, с която става ясно точно колко CO2 бихте спестили управлявайки електрически автомобил в сравнение с автомобил с ДВГ.

Плътността на бензина е средно 9 kW/h за литър. Ако вашия автомобил с ДВГ средно изгаря 6 л/100 км, то това означава, че за 100 изминати километра, вие ще изгорите 54 kWh, т.е. 11.4 кг. CO2.

Докато един електрически автомобил изгаря средно около 20kWh за 100км., което означава 2.7 – пъти по-малко вредни емисии въглероден диоксид, така че тук отделеното количество CO2 е само 4.220 кг.

Това за нас неминуемо означава, че хората могат да станат по-отговорни и устойчиви и с малки стъпки да помогнем за опазването на околната среда и намаляването на отделения въглероден диоксид в атмосферата.

Експертите се съгласяват, че преминаването към електрически автомобили няма да спре процеса на глобално затопляне, но то трябва да се случва паралелно с общественото осъзнаване и използването не само на електрически автомобили, а и на обществен електрически транспорт, включително и алтернативните начини за придвижване чрез велосипеди и ходене. Друга важна роля играе подкрепата на правителството и различните видове способи за информиране на хората и отпускането на помощи във връзка с опазването на околната среда.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че броят на електрическите превозни средства по пътищата се очаква да достигне 145 милиона до 2030 г.

Може да се каже също, че електрическите автомобили, закупени през 2030 г., ще намалят емисиите на CO2 с четири пъти благодарение на мрежата на ЕС, разчитаща все повече и повече на възобновяеми енергийни източници.

Затова, ако сте на пазара за нова кола, помислете дали да не преминете към електрическо превозно средство, за да намалите вредните емисии в околната среда, тъй като в заключение, емисиите на електромобилите са с 60%-68% по-ниски в сравнение с колите с ДВГ.

Тук можете да видите в реално време чрез мрежата на Gigacharger колко вредни емисии са спестени на планетата ни.