23фев., 24 23/02/2024

Да имаш електромобил е едно от най-добрите решения, което може някога да вземете. Той е удобен не само за вас и вашето семейство, но също така допринася за по-чист въздух, който ние и децата ни дишат.

Изборът на правилната кола за вас обаче е само началото. Аксесоарите също трябва да пасват идеално на вашия електромобил и ежедневие. 

Всичко е свързано с това да разгледате три правила, които ще гарантират, че ще получите кабел за зареждане, подходящ за вашата електрическа кола.                               

На първо време трябва да разберем от кой кабел имате нужда – тип 1 или тип 2 кабел за зареждане?

ТИП 1 е еднофазен/монофазен, който позволява нива на мощност на зареждане до 7,4 kW (230 V, 32 A). Този стандарт се използва в модели автомобили от региона на Америка и Азия и е рядък в Европа.

ТИП 2 предлага опция за монофазно или трифазно захранване. Основната област на разпространение е в Европа и сега се е наложил като стандарт. Монофазните могат да са с мощност до 7,4kW-32А , но тук трябва да се внимава!* Същите са идеални за използване в нашите зарядни станции, монтирани пред вашия дом, офис или на публично място. Трифазните зарядни устройства могат да достигнат нива до 22 kW-32А*. Повечето обществени станции за зареждане са оборудвани с гнездо тип 2, което ги прави много удобни, когато сте на път често и за дълги периоди от време. Със сигурност ще намерите подходяща станция за зареждане в нашето приложение Gigacharger. Тук е важно да разберете и да знаете техническата възможност на вашия електромобил – с каква мощност може да зарежда на AC зарядни станции! Това става ясно от техническата спецификация на онборд зарядното, което е част от самия електромобил.                               

След това трябва да си отговорим на въпроса къде ще зареждате автомобила си?

Много потребители се тревожат дали електрическият им автомобил ще остане зареден, когато тръгнат на път. Тази нужда обаче не се различава от всяко друго гориво и всъщност е дори по-лесно, отколкото да отидете до бензиностанцията, тъй като много собственици на електромобили могат да зареждат автомобила си, докато спят през нощта, като пуснат заявка за монтаж на зарядна станция пред дома чрез Gigacharger

Ако се чудите как – просто направете заявка в нашия сайт, ние ще се заемем! Зарядната станция е безплатна за вас.

*За да може да зареждате с пълна мощност, трябва да имате кабел от 32А тип 2. С цел постигане на по-ниска цена, масово се предлагат кабели за зареждане с капацитет 20А, което автоматично означава, че през същия този кабел, ако е монофазен не могат да бъдат заредени повече от 4,4 кВ за час и 11 кВ за час при трифазните такива.

Т.е. при закупуване на кабел – уточнявайте тези характеристики предварително.

Често се случа клиенти, които са на зарядна станция 7.4kW да зареждат само с 4kWh – а реално техния кабел е ограничен до 20А и това не им позволява да зареждат с максималната мощност, която предоставя зарядната станция.

Ако се сдобиете с кабел за зареждане тип 2, 32А, това ще ви позволи да заредите безпроблемно вашия електромобил от редица AC публични зарядни станции, без да се притеснявате от качеството и състоянието на кабела, с който е оборудвана станцията, както и за скоростта на зареждане.

Свържете се с нас, ако имате нужда от кабел за зареждане тип 2, 32А.