04Jan, 24 04/01/2024

Отделът за енергийно и климатично разузнаване отбелязва, че с преминаването към електрически автомобил ще се забележи „бърза възвръщаемост на направената инвестиция“.   Анализът е направен върху 10-те най-продавани бензинови автомобили за годината – като Vauxhall Corsa, Mini и Nissan Juke – в сравнение с еквивалентните им електрически превозни средства (EV).

Цената на горивото в сравнение със зареждането на електрическа батерия е основната причина за разликата в цената, но има и други фактори, които са взети под внимание като обслужването на автомобила, данъци и други такси.

Защо трудно хората решават да закупят електрически автомобил?

По-високите разходи за покупка на нови електрически автомобили се посочват като една от основните причини някои хора да не са склонни да преминат от ДВГ модели към електромобили. Но неотдавнашен анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че цените на батериите ще паднат с около 40% от 2022 г. до 2025 г. – отчасти поради намаляване на цената на суровините – което ще намали несъответствието в цените спрямо новите автомобили с традиционно гориво.

Все повече семейства желаят да имат достъп до електромобилите и по-ниските цени на зареждане. С всяка година се увеличават продажбите на електромобили, което пък ще проправи път до продажбата на повече употребявни електрически автомобили в бъдеще.

По този начин ще има възможност всеки да се възпозлва от предимствата им и съответно да помогне за опазването на околната среда чрез намаляването на вредните емисии в околната среда.

Това, което е редно да се случи, правителството да се постарае да въведе мерки и помощи за повече семейства, които искат да бъдат съпричастни към опазването на околната среда, както и мерки във връзка с цената към крайния потребител и да стимулира търсенето на електрически автомобили като намали съответно данъците и таксите им.  Относно поддръжката – шансовете за повреда на електромобил, причинена от изчерпване на мощността, са достигнали рекордно ниско ниво.

Само 2,3% от запитванията за електрически автомобили, получени през годината до края на октомври, се дължат на батерии с ограничен или никакъв заряд. Спада разбира се се дължи на все по-добрата мрежа за зареждане, достъпните зарядни станции за крайния потребител във всяка една точка на България, подобрен обхват на по-новите електромобили, както и на по-добрата осведоменост на водачите.

Прогнозата е безпокойството, че собствениците на електромобили няма да имат достатъчно мощност по време на път и няма да имат възможност къде да заредят батериите си, за да завършат пътуването си, ще стане част от миналото.